Типи ножових сталей

СКЛАДОВІ ЕЛЕМЕНТИ СТАЛЕВИХ СПЛАВІВ

Якщо говорити примітивно, те сталь - це сплав заліза з вуглецем. Якщо вуглецю занадто багато, то виходить чавун. Якщо занадто мало, то це називається жерсть. Усе, що посередині - можна назвати сталлю. Її різні типи визначаються не тільки й не стільки пропорціями заліза й вуглецю, скільки легуванням різними добавками й домішками, які надають сталі різні властивості. Нижче наведені за абеткою типи сталевих сплавів, які містять наступні основні компоненти:

Вуглець: Є присутнім у всіх типах сталей як основний елемент, додає твердість і твердість. Найчастіше очікуємо від сталі змісту вуглецю більш 0,5% (це так називаються високовуглецеві стали)

Хром: надає сплаву зносостійкість, здатність до загартовування, і, що найважливіше, стійкість до корозії. Сталь зі змістом не менш 13% хрому прийнято називати "нержавіючої". Хоча, незважаючи на це найменування, будь-яка сталь може корродувати, якщо за нею не доглядають належним чином.

Марганець: важливий елемент сплаву, надає металу зернисту структуру, і сприяє міцності клинка, а також твердості й зносостійкості. Використовується при поліпшенні стали в процесі прокату й кування ( так звана "розкислена сталь"). Є присутнім у всіх ножових сталевих сплавах, за винятком типів A-2, L-6, і CPM 420V.

Молібден: твердоплавкий елемент, запобігає ламкості й крихкість клинка, надає стійкість до нагрівання. Є присутнім у багатьох сплавах. Так називаються "гартуються на повітрі" стали містять не менш 1% молібдену, який уможливлює такий типу загартування.

Нікель: використовується для твердості й стійкості до корозії, а також для в'язкості сплаву. Є присутнім у сталях L-6, а також в AUS-6 і в AUS-8.

Кремній: використовується для міцності клинка. Також як і марганець, використовується при куванні клинка

Вольфрам: надає лезу зносостійкість. При комбінації із хромом або молібденом, вольфрам робить сталь "швидкорізальної". Така сталь марки М-2 має найбільший зміст вольфраму. Також застосовується при виготовленні танкової броні

Ванадій: сприяє зносостійкості й міцності. Твердоплавкий елемент підвищеної твердості, який необхідний при виготовленні дрібнозернистої сталі. Багато сплавів містять ванадій, але найбільший його зміст - у марках M-2, Vascowear, а також CPM T440V і 420V (у порядку убування змісту ванадію). Сталь BG-42 відрізняється від сталі ATS-34 в основному додаванням ванадію.

Вуглеродні СТАЛЕВІ СПЛАВИ ( НЕ-НЕРЖАВУЮЧА СТАЛЬ)

Найчастіше леза ножів з такої сталі ковані. Нержавіюча сталь також може куватися (люди типу Шона Маквільямса роблять ковану "нержавіюча сталь"), але це дуже важко. Також додамо, що вуглецева сталь може бути на вибір загартована або відпущена для додання лезу твердості ріжучою крайки й при цьому пружності. Нержавіюча сталь не може бути так просто оброблена за своїм розсудом. Звичайно, вуглецева сталь набагато більш швидко корродує, чому нержавіюча. Також вона часто небагато програє нержавіючої по багатьом параметрам. Проте, нижче наведені марки вуглецевих сталей бувають дуже гарні, особливо при винному загартуванні.

По позначеннях системи AISI, стали з номерами 10хх - вуглецеві, а інші номери є легованими сплавами. Наприклад, серія маркувань 50хх буде сталями із хромом.

По системі SAE, стали з буквеними індексами (наприклад, A-2, W-2) є інструментальними.

Також існує класифікація ASM, але вона набагато рідше зустрічається й використовується, і тут їй не буде приділено уваги.

Найчастіше, останні цифри позначення стали близькі до змісту в ній вуглецю. Так, у сталі 1095, швидше за все, приблизно 0,95% вуглецю, у сталі 52100 - близько одного відсотка, у сталі 5160 - близько 0,6%.

O-1 Дуже популярний тип стали в ковалів, має репутацію "великодушної, поблажливої". Відмінна сталь, яка відмінно сприймає й тримає вороніння леза, і при цьому дуже міцна. Однак, вона швидко іржавіє. Сталь ПРО-1 використовується в ножах Randall, як це робить і Mad Dog.

W-2 Цілком тверда й добре тримає заточення сталь, завдяки змісту 0,2% ванадію. Більшість напилків зроблена з марки W-1, яка є тієї ж W-2, але без змісту ванадію.

Серія номерів, починаються з "10" (1084, 1070, 1060, 1050 і так далі) Більша частина марок, номера яких починається з десятки, створена спеціально для виготовлення ножів, однак сталь 1095 використовується в ножових лезах найбільше часто. Якщо вибудувати один по одному марки починаючи з 1095 і до 1050, у загальному можна сказати, що при убуванні номера убуває кількість вуглецю в сталі, вона гірше тримає заточення леза й стає більш в'язанням. Тому найчастіше марки 1060 і 1050 використовуються для виготовлення мечів. Для ножів 1095 уважається "стандартної" маркою вуглецевої стали, не самою дорогою й при цьому з гарними якостями. Також ця марка має достатню твердість і дуже добре тримає заточення, але при цьому легко іржавіє. Це проста марка сталі, містить, крім заліза, ще один-два елементи - близько 0,95 вуглецю й іноді близько 0,4% марганцю. Різні kabars часто використовують марку 1095 у чорненим покриттям.

Carbon V Це торговельне найменування марки стали, що належить компанії Cold Steel. Вона не обмежується однієї якоюсь певною сталлю, а позначає весь подібний тип сплавів, використовуються цією компанією. Маркування має додаткові індекси для відмінності конкретної марки сплаву. По властивостях Карбон-Ви - це щось середнє між ПРО-1 і 1095, і при цьому іржавіє приблизно як ПРО-1. Ходять слухи, що Карбон-Ви - це насправді ПРО-1 (що на сама справі навряд чи правда) або просто 1095. Численні інсайдери від металургії наполегливо затверджують, що це 0170-6. Деякі випробування ("іскрові проби") показали близькість до 50100-В. Між 50100-би й 0170-6 практично немає різниці (це фактично та сама сталь), так що дійсно схоже, що до них можна дорівняти й Carbon V.

0170-6 / 50100-B Існують різні позначення для однієї й тієї ж марки стали - 0170-6 (по класифікації металургів) і 50100-В (по класифікації AISI). Це гарний кульгаве-ванадієвий сталевий сплав, який почасти схожий на ПРО-1, але набагато менш дорогою. Нині покійний Блек Джек робив деякі ножі з 0170-б, і Колдстиловський Карбон-Ви, можливо, є цією же маркою стали. 50100 - це та ж сталь 52100 із приблизно третю її хрому, а приставка "-В" у маркуванні 50100-У вказує на те, що ця сталь була виготовлена з використанням ванадію і є кульгаве-ванадієвим сталевим сплавом.

A-2 Це відмінна самозакалена інструментальна сталь, відома своєї міцністю й утриманням ріжучих властивостей крайки. Самозагартовування не дозволяє додатково гартувати/відпускати її. Її видатна міцність робить її самим часто використовуються матеріалом для бойових ножів. Кріс Рів (Chris Reeve) і Філ Хатсфілд (Phil Hartsfield) обоє використовують А-2, і Блек Джек випускав деякі моделі із цієї марки стали.

L-6 Взагалі це марка сталей для стрічкових пилок, дуже міцна й добре тримає заточення. Це, як і ПРО-1, дуже податлива для кування сталь. Це одна із кращих сталей для виготовлення ножів, особливо там, де потрібна міцність.

M-2 Так називається "високошвидкісна" сталь, зберігає свої властивості (і хімічний склад) навіть при дуже високих температурах, і тому використовується в промисловості при роботах з різанням при надвисоких температурах. Також прекрасно тримає заточення. Досить міцна сталь, однак не в тому ступені, як інші марки, описані в цьому розділі; однак, у кожному разі міцніше нержавіючої стали й набагато краще зберігає ріжучі якості, але при цьому легко іржавіє. Компанія Benchmade почала використовувати сталь М-2 в одному з варіантів AFCK.

5160 Ця марка сталі дуже популярна в ковалів, особливо зараз, і належить до класу професійних високоякісних сталей. По суті, це проста по складу пружна сталь із додаванням хрому для кращої загартованості. Добре тримає заточення, але відома в основному завдяки своєї видатної міцності ( як L-6). Часто використовується для виготовлення мечів завдяки своїй міцності, і також а також є матеріалом для виготовлення особливо твердих ножів.

52100 Це шарикопідшипникова марка сталі, і також часто використовується для кування. Схожа на марку 5160 (однак містить близько одного відсотка вуглецю, тоді як 5160 - близько 0,6%), але краще тримає заточення. При цьому вона не така міцна, як 5160, і частіше використовується для виготовлення мисливських ножів, а також інших ножів, які повинні мати небагато меншу міцність, що зроблені зі сталі 5160, на користь кращого збереження гостроти леза.

ZDP-189 Високовуглецева сталь на основі технології аморфних металевих сплавів, використовується в основному для виготовлення лез ножів. Була розроблена японською фірмою Hitachi Metals у далекому 1996 році. Склад стали: З 2.90 - 3.00%; Si 0.35; Cr 19.00 - 20.50%; Мо 0.90 - 1.00%; V 0.25 - 0.35%.

D-2 Сталь D-2 іноді називають " підлоги-нержавіючої". Вона містить близько 12% хрому, що зовсім небагато недотягає до параметрів нержавіючої стали. Це сама стійка до корозії саль із усіх вуглецевих, і при цьому відмінно тримає заточення крайки леза. Але вона менш міцна, чому інші сталі цього розділу, і при цьому не піддається остаточному поліруванню. Її використовує Benchmade.

Vascowear Дуже рідка марка сталі, з високим змістом ванадію. Занадто важка в обробці, але дуже зносостійка марка. У виробництві практично не зустрічається.

"НЕРЖАВУЮЧА СТАЛЬ

Помніть, що будь-яка сталь може іржавіти. Але так називаються "нержавіючі" стали завдяки добавці не менш 13% хрому, мають значну стійкість до корозії. При цьому слід звернути увагу, що одного процентного вмісту хрому ще недостатньо для визнання стали що стосується до розряду "нержавіючих". У ножовій промисловості де-факто прийнятий стандарт в 13% хрому, але довідник по металах ASM говорить, що цілком достатньо "більш 10%"; інші джерела встановлюють свої кількісні границі. Додамо, що легуючі елементи піддаються сильному впливу змісту хрому; більш низька частка хрому із правильно підібраними іншими домішками можуть дати той же самий ефект "нержавійки".

8Cr13MoV Китайська сталь, характерна для лінійки ножів Byrd компанії Spyderco. Це сталь із досить високим змістом вуглецю, хрому, ваннадія й молібдену, вона добре тримає заточення й у той же час легко заточується.

420 Більш низький зміст вуглецю (менш напіввідсотка), чому в 440-х марках, роблять цю сталь занадто м'якої й погано тримає заточення. Завдяки своїй високій корозійній стійкості часто застосовується для виготовлення ножів для підводників. Часто використовується для дуже недорогих ножів; крім використання в умовах солоної води, занадто м'яка для виготовлення функціонального леза. З неї роблять дешеві ножі, зроблені в Південно-Східній Азії. Також її (різновид 420er) використовують і європейські й американські виробники (наприклад, Magnum) невисокої цінової категорії. (примітка Ann's: немає нічого більш убого, ніж серрейтор на Магнуме, у якого лезо зроблене з 420er, тому як ці самі присадки, дають індекс er, не можуть заповнити низький зміст вуглецю - сталь однаково м'яка!)

440 A - 440 B - 440C Зміст вуглецю (і твердість відповідно) цього типу нержавіючої стали зростає від А (0,75%) до В (0,9%) до З ( до 1,2%). Сталь 440С - відмінна високотехнологічна нержавіюча сталь, звичайно твердістю 56-58 одиниць. Усі три типи 440-й стали добре пручаються корозії, причому 440А - найкраще й 440С - найменшим образом із цих трьох. У ножах SOG Seal 2000 використовується сталь 440А, Ренделі (Randell) використовує сталь 440В для своїх нержавіючих ножів. Марка 440С поширена повсюдно. Якщо Ваш ніж маркірований "440", це швидше за все найменш дорога сталь 440А - якщо виробник використовував більш дорогу 440С, він неодмінно це вкаже. По загальних відчуттях, сталь 440А (і їй подібні) досить гарна для повсякденного використання, особливо коли вона якісно загартована (ходять багато гарних відгуків про загартування стали 440А фірмою SOG). Версію 440В можна назвати проміжним варіантом, а сталь 440С - краща із трьох.

425M - 12C27 Обидві марки стали дуже схожі на 440А. 425М (близько напіввідсотка вуглецю) використовується фірмою Buck при виготовленні ножів; сталь 12С27 ( близько 0,6% вуглецю) уважається традиційної скандинавської й використовується для виготовлення фінських ножів "пукко", шведських ножів "Mora Of Sweden" а також норвезьких ножів.

AUS-6 - AUS-8 - AUS-10 (6A 8A 10A) Це японські марки нержавіючої стали, порівнянні з маркою 440А (сталь AUS-6, містить 0,65% вуглецю) і зі сталлю 440B (AUS-8, 0,75% вуглецю), а також з 440C (AUS-10, 1.1% вуглецю). Сталь AUS-6 використовується компаніями Al Mar; CRKT і т.д., компанія Cold Steel використовує AUS-8, що зробило цю марку стали досить популярної. Хоча колдстилівська загартування такої сталі й не тримає заточення так само добре, як ATS-34, але вона небагато м'якше й, можливо, ледве міцніше. AUS-10 містить вуглецю майже стільки ж, скільки 440С, але трохи менше хрому, тому небагато гірше пручається корозії але, можливо, небагато твердіше. Усі три ці типу стали містять домішка ванадію (який Відсутнє у всієї 440й серії), що додає металу зносостійкості.

GIN-1( також називається G-2) Сталь, має ледве менше вуглецю й молібдену, але ледве більше хрому, чому ATS-34, і використовується відомою компанією Spyderco. Просто дуже гарна нержавіюча сталь.

ATS-34 - 154-CM У справжній момент є самою високотехнологічною сталлю. 154-СМ - це маркування справжнього американського варіанта стали. Це сталь найвищої якості, з нормальною твердістю близько 60 одиниць, дуже добре тримає заточення й при цьому досить міцна, незважаючи на таку твердість. Не так добре протистоїть корозії, як сталь 400-х марок. Багато традиційних виробників використовують сталь TS-34 - такі, як компанія Spyderco (у своїх ножах вищої категорії) Benchmade і Buck.

ATS-55 Ця сталь дуже схожа на ATS-34, але без змісту молібдену й з добавкою деяких інших присадок. Про цю сталь не так багато відомо, але, зважаючи на все, вона має такою ж здатність до збереження гостроти ріжучою крайки, як і ATS-34, але при цьому більш тверда. Тому що молібден - дорога речовина, використовується для "високошвидкісних" лез, а ножам не завжди потрібні такі властивості, то заміна молібдену, будемо сподіватися, сильно зменшить вартість сталі й при цьому збереже властивості ATS-34. Ця сталь часто використовується в ножах фірми Spyderco.

BG-42 Боб Лавлес (Bob Loveless) представив цю марку стали як перемагнічену ATS-34. BG-42 - це щось, схоже на ATS-34, із двома основними відмінностями. Там у два рази більше магнію, і 1,2% ванадію (якого в ATS-34 взагалі немає), завдяки чому сталь цілком може тримати заточення навіть краще, чим ATS-34. Кріс Рівз (Chris Reeves) перейшов на використання BG-42 з ATS-34 у своїх ножах Sebenzas.

CPM T440V - CPM T420V Ці дві сталі чудово тримають заточення (краще ATS-34), але при цьому важко заточуються перший раз. В обох сталях високий зміст ванадію. Компанія Spyderco виготовляє як мінімум одну модель із CPM T440V. Традиційний виробник ножів Шон Маквільямс (Sean McWilliams) уважається одним із шанувальників марки 440V, яку сам і кує. Залежно від загартування, очікується більш важка робота із заточування таких лез, при цьому не варто очікувати такої ж міцності, як в ATS-34. Варіант 420V - це сталь компанії CPM, аналог стали 440V, з меншим змістом хрому й подвоєною часткою ванадію, більш зносостійка й, можливо, більш міцна, чому 440V.

400- х-сота серія нержавіючих сталей Компанія Cold Steel, перш ніж почати використовувати AUS-8, продавала багато свої вироби під маркуванням "400 Series Stainless". Інші виробники ножів також іноді використовують цей термін. Насправді звичайно під цим терміном ховається недорога сталь 440А,хоча ніщо не обмежує компанію у використанні будь-який інший сталі марки 4хх, наприклад, 420 або 425М, і називати це "сталь 400-сотої серії".

S30V Гартувати S30V рекомендується до 58- 61 ед. по шкалі Роквелла.Незважаючи на значну твердість, лезо з CPM S30V легко піддається виправленню. Ріжуча крайка клинка зі сталі S30V має в чотири рази більш високою міцністю на злам, чому відома сталь 440Си в 3, 5 рази міцніше 154CM

 

VG-10 Сталь по своєму складу займає проміжне положення між ATS-34 і ATS-55. В'язкість цієї сталі достатня для того, щоб зберігати ріжучу крайку навіть при загартуванні до твердості 60-62 HRc. Застосовується в багатьох моделях Spyderco.

San Mai III Дана сталь являє собою комбінацію із трьох шарів, виготовлену за технологією, яка використовувалася при виробництві традиційних японських мечів і кинджалів. Завдяки багатошаровій конструкції в одному клинку сполучаються різні властивості. У середині перебуває тверда `высококарбонированная` сталь, з боків сталь із низьким змістом вуглецю. Ріжуча крайка клинка повинна бути твердої, щоб тримати заточення, але зайва твердість може обернутися крихкістю. Тришарова сталь San Mai III має тверду в середині сталь, що добре тримає заточення й низькокарбоновані шари з боків для додання клинку гнучкості. Ця сталь на 25% міцніше, чому AUS 8 A.

 

3G Шведська пакетна (композитна) порошкова сталь останнього покоління, одна із кращих у своєму класі. Високий зміст вуглецю (1,4%) надає їй необхідну для «ножового» сплаву твердість і твердість, а додаткові домішки сприяють високій опірності корозії, гарної ударної в'язкості й зносостійкості.

Детальніше на сайті.
Написати відгук
Відгуки по статті
Середній рейтинг: 4.8  Всього відгуків: 9
    • 08.01.2018
    • GoldenTabs
    YQFgoQ https://goldentabs.com/
    • 02.06.2014
    • Гость
    Я так и не понял сталь San Mai 3 ржавеет?
    • 31.01.2014
    • Гость
    Хочется узнать какая из всех сталей найлучшая! А так всё отлично! 5 балов ваши =)
    • 17.12.2011
    • Гость
    спасибо очень подробный обзор!только пропущены автором росийские стали которыми многими используются.
    • 20.08.2011
    • Любитель
    Огромное спасибо автору! Тоже давно искал источник про стали, но почти везде информация подана для знающих людей, а для аматоров почти нету. Ваша статья очень выручида, еще раз большое спасибо!
    • 06.08.2011
    • Гость
    Очен полезная для меня информация, давно искал. Большое, большое спасибо
    • 06.06.2011
    • Суверен
    Статья очень полезна. Хотя я, обладая инженерным образованием понимаю суть сплавов, обилие систем наименований и коммерческих названий сплавов и групп сплавов требовало толкования. А толкование тут дано достаточно хорошо. На мой взгляд, сортировка как минимум, а еще лучше визуализация с графиками и схемами, а также, если статья рассчитана на тех, кто не в теме - разъяснения терминов вязкость, твердость, зачем они вообще нужны в виде текста или ссылок. Есть инженерный ресурс посвященный в т.ч. сталям довольно подробно eFunda, однако спам фильтр не пускает ссылку:(
    • 17.05.2011
    • кот Матвей
    Какой абзац не прочитай - самая лучшая сталь в мире !!! Глаза разбегаются ггг. Авторы статьи такие авторы ))
    • 18.04.2011
    • Гость
    очень внятно и подробно-спасибо!